середу, 22 квітня 2020 р.


21.04

15 квітня















 Тема: Буду я природі другом
           
    
  Сьогодні у нас в гостях Афлатунчик, вже добре відомий дітям. Загальновідомо, що Афлатунчик дуже вболіває за екологію на Землі ,і тому постійно проводить з дітьми зустрічі –роз’яснення  щодо екологічних проблем. Минулого разу темою зустрічі було збереження водних ресурсів. І тепер в нашій групі «Чудасики» живе маленька краплинка, яка постійно нагадує діткам про потребу економії води.
  Темою сьогоднішньої зустрічі він обрав бережливе ставлення до природних ресурсів та навколишнього середовища.

  🌏Почати свою бесіду-розповідь Афлатунчик пропонує під час спостереження на природі. Але він згадав, що нажаль зараз, під час карантину, не всі мають можливість здійснювати прогулянки. Що ж робити? А давайте проведем віртуальну прогулянку. Заплющуйте оченята, і розпочинаємо….

         1.  Під час прогулянки звертайте увагу дитини на тварин і рослини, заохочуйте їх самих помічати все це. Залучайте їх до обговорення, запитуючи, що вони знають про цих тварин і рослини.
2.  Обговоріть місце неподалік, де є багато дерев.
3.  Зверніть увагу на різні частини дерева. Запитайте дитину, що вона бачить?
4.   Запитайте дитину, навіщо на його думку, потрібні дерева?
5.   Зверніть увагу дитини на те, що дерево має коріння, яке тримає його у землі. Порівняйте коріння дерева і ноги дітей. Далі запитайте, чим подібні частини дерев з частинами тіла дитини (руки схожі на гілки, тулуб - на стовбур дерева, шкіра - на кору).
6.  Поясніть дитині, що дерева живі і вимагають турботи й поваги. Скажіть, що дерева, як і ми, п'ють воду. Використовуючи пляшку з водою, покажіть дітині, як поливати дерево, і поясніть, що таким чином дерева п'ють воду. Передайте пляшку з водою дитині, нехай вона також поллє дерево.
7.  Розкажіть дитині, що дерева дуже важливі для нашого суспільства і що вони виконують особливу роль. Вони дають нам тінь, допомагають виробляти енергію, лікують нас. Також з деревини виготовляють папір.
🌏Запропонуйте дитині переглянути цікавий мультик та дізнатися з чого виготовляють папір .
🌏 Виявляєтья, що для створення однієї книги потрібно зрубати аж 2 дерева. І це дуже шкодить нашій природі .
На щастя, люди придумали, як виготовляти папір шляхом переробки паперових відходів, що дозволяє зберігати дерева .
🌏Тепер ти знаєш, чому важливо сортувати сміття і побачив, як переробляють паперові відходи на заводі. Але тільки уяви, що ти теж можеш зберегти дерево і допомоги природі, переробляючи папір вдома 
         🌏Ну, як? Сподобалось? Якщо тобі цікаво, то можеш разом з батьками спробувати зробити такий папір. Також його можна робити кольоровим і додавати різноманітні блискітки))
Зворотній зв'язок.
Прочитайте дитині казку "Наша нова планета"
Багабаси дуже зраділи, коли їх великий космічний корабель приземлився на планеті Десьтотамії. Нарешті, вони знайшли новий «дім». «Давайте спочатку дізнаємося, чи безпечно тут, на планеті Десьтотамії», - сказав Старший багабас і він глибоко вдихнув повітря. Потім багабаси зайшли в річку, спробували фрукти з різних дерев і рослин. Коли вони, нарешті, переконалися, що на планеті безпечно, вони почали будувати нове місто.
Для цього на нараду зібралися експерти. У них був експерт з будівництва мостів, будинків, з виготовлення машин. Вони розробили план нового міста. Після переговорів з експертами, Старший багабас розпочав будівництво. Коли воно було завершено, всі були здивовані. Всі захоплювалися, всі були щасливі.
🌏Всі, крім дітей. Знаєте чому?
Вони побудували всього кілька дитячих садочків для дітей. Садки були дуже високими і навколо них – височенні будівлі. Через те, що навколо було багато високих будівель, багабасські діти не мали можливості гратися на сонечку або веселитися під дощем. Вони могли лише грати в комп'ютерні ігри вдома. Садочки були розташовані далеко від тих місць, де жили діти. Було важко добратися до садочка. Також  мало було ігрових майданчиків для дітей і всі вони чомусь були біля доріг. Тому діти не отримували від ігор ніякого задоволення.
Дітки з особливими потребами не могли робити те, що хотіли, бо весь час перебували вдома або в садочку. А, крім цього, було встановлено багато правил і заборон!
«Що ми зробили не так?», - запитали фахівці з будівництва мостів, будинків та машин.
«Потрібно запитати у дітей», - подумали вони  та пішли до дітей.
Експерти дізналися багато нового після розмови з дітьми. У дітей було багато пропозицій про те, як побудувати нове місто. Перш за все, експерти навчилися дослухатися
до дітей та їхніх життєвих потреб при плануванні міста. Діти допомогли експертам облаштувати місто по-новому.
Всі багабаси: і діти, і дорослі – всі святкували будівництво нового міста. Від тоді нові мешканці планети Десьтотамії жили довго й щасливо.
А як тільки з'являвся новий проект будівництва, що стосується дітей, експерти одразу зверталися до дітей за порадою.






























-  Запитайте у дитини:
Чому планета не підходила для дітей?
-Попросіть дитину намалювати свою Нову Планету, включаючи ті місця, які вона б хотіла на ній бачити. 
 -А коли закінчиться карантин, обовязково посадіть з дитиною дерево, кущ, квітку!!! Тому що ніщо так не навчає, як власний приклад.


                                      Бережім природу!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар